Włoskie akcesoria w polskiej kuchni

Kuchnia włoska wkroczyła do polskich domów, nie tylko za sprawą pizzy i spaghetti, ale również wystroju i dodatków kuchennych. Wspomnienie pięknych plaż, zachwycających zabytków i smak wina – to wszystko wraca razem z domownikami z niezapomnianych włoskich wakacji.

Włoskie klimaty

Żeby przenieść do swojej kuchni gorący południowy klimat, nie trzeba od razu robić generalnego remontu. Najczęściej wystarczy zadbać o odpowiednie dodatki i akcesoria, żeby uchwycić wymarzoną atmosferę.
We włoskiej rodzinie bardzo ważne jest wspólne celebrowanie posiłków. Powinno się wprowadzić w domu, chociaż jeden posiłek dziennie, który stanie się okazją do wspólnych rozmów i miłego spędzenia czasu.

Danie główne – pizza

Pizza jest jednym z najbardziej typowych włoskich dań. Zrobiona w domu zachęci nie tylko smakiem, ale i aromatycznym zapachem. Blacha do pizzy to obowiązkowe wyposażenie. Powinna to być blacha używana tylko do tego dania, żeby nie przeszła zapachami innych posiłków.
Dobrze jest mieć inne akcesoria przydatne do przygotowania i zaserwowania pizzy. Najwygodniej pizzę kroi się specjalnym, okrągłym nożem – radełkiem. Wyjętą z piekarnika pizzę należy przełożyć na dużą, okrągła, drewnianą deskę i pokroić na określoną liczbę trójkątnych kawałków. W sklepach można kupić deski ze specjalnymi wyżłobieniami, które jeszcze bardziej ułatwią krojenie.
Duże okrągłe, talerze są niezastąpionym naczyniem w kuchni z włoskimi smakami. Zdobienie talerzy może nawiązywać do antycznych wzorów lub przedstawiać krajobraz włoskich wybrzeży.

Pozostałe akcesoria

Najlepiej jak blacha do pizzy, deska i talerze będą podobnej średnicy. Wtedy pizza będzie elegancko i smakowicie prezentować się na stole. Do pizzy koniecznie należy podać oliwę z oliwek, w przezroczystej szklanej butelce.
Jednak włoska kuchnia to nie tylko pizza. Warto zaopatrzyć się również w akcesoria przydatne do innych południowych potraw.
Bardzo pomocnym przedmiotem jest łyżka do makaronów wyposażona w otwory. Dzięki niej sprawnie można wyjąć makaron prosto z garnka bez konieczności odcedzania.
Oprócz blachy do pizzy, dobrze mieć inne formy. Na pewno przyda się żaroodporne naczynie do zapiekania lazanii, a jeśli lazania to koniecznie łyżka do parmezanu.

Blachy do pizzy dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here