Opakowania plastikowe na produkty spożywcze i nie tylko

Pakowanie produktów żywnościowych jest jedną z najbardziej naturalnych metod mających na celu wydłużenie ich przydatności do spożycia. A zatem zabezpiecza ją przed działaniem czynników zewnętrznych biologicznych, chemicznych oraz mechanicznych. Dodatkowo ułatwia transport żywności i jej dystrybucję.

Podział opakowań produktów spożywczych

Ze względu na rodzaj materiału, a jakiego są wykonane, opakowania produktów spożywczych można podzielić na:

* opakowania z papieru i tektury – nie kosztują wiele, są lekkie, estetyczne, można łatwo łączyć je z innymi materiałami;
* opakowania szklane – odporne chemicznie, przezroczyste, nie przepuszczające płynów, wielokrotnego użytku. Mało odporne na urazy;
* opakowania metalowe – trwałe, ale drogie i podatne na korozję, mogą przenikać do żywności;
* opakowania drewniane – wytrzymałe, nie przewodzące ciepła i gazów, ale słabo odporne na czynniki zewnętrzne;
* opakowania z tkanin – drogie, przeznaczone do wielokrotnego użytku;
* opakowania plastikowe – lekkie, wytrzymałe, przezroczyste, odporne na działanie związków chemicznych, łatwe do formowania i barwienia. Dodatkowo nie przepuszczają pary wodnej i drobnoustrojów.

Rosnący udział opakowań plastikowych w pakowaniu żywności

Ogromne zalety opakowań plastikowych sprawiają, że ich popularność w przemyśle spożywczym wciąż rośnie. Są to różnego rodzaju pojemniki, torby czy skrzynki. Mają one jednak i wady, do których zaliczymy możliwość migracji szkodliwych związków do produktu. Dlatego też korzystając z opakowań plastikowych warto zachować kilka elementarnych zasad.

* Po pierwsze, każdy producent opakowań plastikowych umieszcza na nim odpowiedni symbol graficzny, który oznacza rodzaj plastiku. Warto zapoznać się z tymi symbolami, aby być świadomym ewentualnych zagrożeń. Niektóre bowiem opakowania plastikowe są bezpieczne dla zdrowia, inne nie. Żywność należy przechowywać tylko w plastikach oznaczonych cyfrą 2 lub 5.

* Zawsze należy pamiętać, aby zgodnie z tym, co mówi producent opakowań plastikowych, pod żadnym pozorem nie podgrzewać żywności umieszczonej w opakowaniach z tworzyw sztucznych w mikrofali.

* Pojemników używać tylko zgodnie z instrukcją producenta opakowań plastikowych.

* Są takie opakowania, których nie można używać ponownie, ale i takie do wielokrotnego zastosowania. Skrzynki plastikowe producent przeznaczył na przykład do wielokrotnego użycia. To bardzo dobre rozwiązanie ze względu na koszty. Skrzynki plastikowe producent proponuje nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w wielu innych gałęziach, np. tam, gdzie wymagany jest transport taśmowy.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here