Dlaczego opłaca się zrobić ciasto z mąki ryżowej

Na rynku jest wiele typów mąki – zrobione są one z różnych ziaren, nie tylko z pszenicy. Najwięcej rodzajów można zauważyć w sklepach ekologicznych. Tam największą popularnością cieszy się między innymi mąka ryżowa. Nadaje się ona do wielu codziennych dań zarówno przygotowanych na słono, jak i na słodko. Godne uwagi jest między innymi ciasto z mąki ryżowej. Ten typ mąki nadaje się do ciast, dlatego że jest delikatny, neutralny w smaku, nie zakłóca kompozycji i nie wpływa negatywnie na pozostałe składniki. Co istotne dla osób z alergią – nie zawiera glutenu, mogą ją więc stosować osoby, które są uczulone na ten alergen. Może być ona zamiennikiem mąki pszennej, a w przeciwieństwie bowiem do innych mąk takich jak razowa czy orkiszowa, nie dominuje ona, nie sprawia, że w daniu czuć przede wszystkim ten składnik.

Dlaczego warto ją wykorzystywać w kuchni?

Trudno wyobrazić sobie przygotowanie ciast bez odpowiedniej mąki. Nadaje ona właściwą konsystencję, sprawia, że jest ono dobrze wypieczone. Ciasta z mąki ryżowej mogą być zdrowszą propozycją niż te przygotowane z mąki pszennej. W jej składzie oprócz tego, że nie ma alergenów, występuje wiele pozytywnych minerałów, między innymi magnez czy wapń. Charakterystyczna dla kuchni azjatyckiej mąka staje się coraz częstszym wyborem także w polskiej kuchni. Ciasto z mąki ryżowej sprawdzi się przy okazji niejednego święta. Można ją wykorzystać do przygotowania wszystkich charakterystycznych dla danego święta dań, łatwo ją bowiem połączyć z innymi mąkami, między innymi z pszenną czy ziemniaczaną. Z jej udziałem można uzyskać tak wyczekiwaną w ciastach kleistość, a umieszczone w rozgrzanym piekarniku ciasto dobrze się piecze. Nie sprawia trudności zarówno zaawansowanym kucharzom, znającym się na mąkach azjatyckich, jak i początkującym, którzy wcześniej korzystali tylko z mąki pszennej.

Do czego można ją wykorzystać?

Przyrządzanie ciast z mąki ryżowej nie musi być jedyną kulinarną propozycją. Jeśli taka mąka ryżowa znajduje się w kuchni, warto ją wykorzystać także do przygotowania innych smacznych produktów, między innymi słodkich deserów na bazie egzotycznych owoców, beszamelowych sosów czy pierożków. Artykuł ten nadaje się zarówno do polskich dań, jak i azjatyckich. Ciasto z mąki ryżowej na długo może pozostać w dobrym stanie, wystarczy je tylko przechowywać  w optymalnej temperaturze, tak żeby zawarta tam mąka nie spleśniała – jest ona bowiem bardzo podatna na wilgoć. Po otwarciu takiej mąki warto pamiętać o tym, że można ją przechowywać około 5 miesięcy, w mało nasłonecznionym miejscu.

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here