Przez jednych znienawidzony przez swój specyficzny zapach, z kolei inni nie wyobrażają sobie niektórych dań bez użycia czosnku. Oprócz szerokiego zastosowania w kuchni, możemy go również wykorzystywać w syropach, ze względu na swoje silne właściwości antybakteryjne. Czosnek jako jeden z nielicznych produktów jest naturalnym antybiotykiem. Najczęściej dodajemy go do mięs, sosów, zup zarówno na ciepło jak i na zimno. W sklepach dostępny jest w charakterystycznych główkach, można też o kupić w słoikach jako produkt marynowany.

Pochodzenie czosnku.
Czosnek wywodzi się z Azji, najprawdopodobniej z Chin lub Syberii. Ludzkiemu gatunkowi towarzyszy około 5 tysięcy lat. W V wieku p.n.e. został wpisany na listę roślin leczniczych. Jego wizerunek możemy oglądać również we wnętrzu niektórych piramid. W starożytnej Grecji na czosnek mówiono ” śmierdząca róża”. Zgodnie z arabską legendą czosnek wyrósł ze stopy diabła, gdy ten opuszczał Eden.
Czosnek przeważnie występuje jako warzywo, będące również wspaniałą przyprawą. Niektóre jego odmiany służą jedynie do ozdabiania. Do rodzajów ozdobnych zaliczamy : czosnek olbrzymi oraz czosnek białawy. Z liści tych odmian możemy zrobić suszone bukiety.
Czosnek rośnie na glebie lekkiej, piaszczysto-gliniastej bądź wapiennej. Stanowisko do wzrostu musi mieć ciepłe i słoneczne. Obecnie uprawiany jest w większości ciepłych krajów, zwłaszcza we Włoszech, Kalifornii oraz wszystkich krajach o śródziemnomorskim klimacie.

Czosnek w kuchni.
Jako przyprawa czosnek ma najszersze zastosowanie. Nadaje potrawom charakterystyczny smak i wyrazisty zapach. Pieczeń nadziana uprzednio ząbkami czosnku, będzie wyśmienita. Gdy dodamy go do majonezu wraz z innymi przyprawami, otrzymamy znakomity sos czosnkowy. Możemy go wykorzystać np. do pizzy. Charakterystycznym daniem kuchni czeskiej jest natomiast zupa czosnkowa. Przygotowywana na bazie wywaru, z dodatkiem ziemniaków oraz zasmażonych kawałków chleba. Z czosnkiem również idealnie łączy się masło. Jak zrobić masło czosnkowe ? Najpopularniejsze jest z dodatkiem ziół. Miękkie masło łączymy z ziołami, solą oraz pieprzem. Możemy je wykorzystać do smarowania chleba i również do podania np. na steku wołowym. Czosnek również wspaniale łączy się z rybami oraz owocami morza. Do faszerowanej tuszy dodajmy koperek, cytrynę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, a danie zyska zupełnie nowy smak.

Właściwości czosnku.
Jest naturalnym antybiotykiem, pozytywie wpływa na libido oraz wzmacnia wytrzymałość sportowców. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, działa również przeciw nowotworowo. Czosnek podawany jest również kogutom przed walką a z kolei Arabowie twierdzą że pomaga on uporać się z pragnieniem na pustyni.
Czosnek w większości składa się z wody, a spożycie go dostarcza nam ok. 7 kcal. Znajdziemy w nim olejki eteryczne oraz lotne związki siarki. Po zmiażdżeniu obecna w nim allina zmienia się w allicynę, która ma niezwykle silne działanie bakteriobójcze. W parę minut jest w stanie zniszczyć kolonie bakterii. Ząbek czosnku zawiera dużo związków siarki, selenu oraz flawonoidów. Siarczki selenu blokują uszkodzenia DNA komórek a flawonoidy przeciwdziałają wolnym rodnikom. Czosnek ma również właściwości przeciwgrzybicze. Jeśli chcemy wykorzystać wszystkie jego właściwości, powinniśmy spożywać go na surowo.
Sprawa ma się gorzej kiedy po prostu nie jesteśmy w stanie go przełknąć. W aptece możemy kupić czosnek w tabletkach i dzięki temu nie musimy zmuszać się do jego jedzenia.

Jak pozbyć się zapachu czosnku?
Nawet u ludzi, którzy go uwielbiają, jest to kłopot. Zawsze trzeba pamiętać żeby przed spotkaniem go nie jeść, zwłaszcza te osoby, które w pracy mają kontakt z klientem. Istnieją jednak inne sposoby na poradzenie sobie z brzydkim zapachem. Zielarze twierdzą że przykrą woń możemy zlikwidować poprzez żucie kminku lub fasolki szparagowej. Popularne jest również żucie natki pietruszki.

Jak przechowywać czosnek?
Obrany ząbek czosnku powinien być biały i gładki. Wszelkie przebarwienia oraz wysuszenie mogą być oznaką choroby lub starości produktu. Podczas zakupu, główki powinny być suche oraz zawinięte w wiele warstw. Czosnek z zielonymi plamkami może sugerować starość lub nieodpowiednie wysuszenie. Czosnek stary zgnieciemy sami palcami jednej ręki. Krojąc czosnek używajmy szklanych desek, gdyż do drewnianych zapach czosnku może przywrzeć na zawsze. Czosnek przechowujemy w chłodnym i suchym pomieszczeniu. Jeśli jest przetworzony, należy go trzymać w hermetycznie zamkniętym pojemniku.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here