Kopytka to coś, co kochają Polacy. Zrobienie ich wiąże się z tym, że trzeba mieć trochę czasu, ale na pewno warto będzie ten czas znaleźć. Nie robimy kopytek codziennie, dlatego jeśli zdecydujemy się na nie raz na jakiś czas to na pewno jeszcze bardziej je docenimy. Te niepozorne kopytka podawane z tłuszczem smakują obłędnie i nie da się tego zastąpić żadnym innym daniem. Problemem może by tylko to, że jest, bo wręcz bomba kaloryczna, ale czy raz na jakiś czas nie można sobie na to pozwolić? Nie można być cały czas na diecie, dlatego warto się zastanowić nad tym jak takie kopytka zrobić. Niby jest to proste, ale jeśli źle dobierzemy składniki i nie takie proporcje to będą bardzo się rozpadały podczas gotowania albo będą zbyt twarde. To, dlatego zanim się za to weźmiemy trzeba będzie posiąść tę tajemną wiedzę, którą mają nasze mamy i babcie, a następnie będzie można zrobić takie kopytka, jakie najbardziej lubimy. Te kopytka, które można kupić gotowe to nie jest to samo, co kopytka, które można zrobić w domu. Warto, zatem robić to, co najlepsze dla nas i wtedy docenimy smak kopytek i będziemy chcieli je jeść jeszcze częściej.
Składniki potrzebne do zrobienia kopytek
Potrzebne nam będą gotowane ziemniaki. W zależności od tego ile kopytek chcemy zrobić taka ilość ziemniaków nam się przyda. Ziemniaki mają być ugotowane i zimne, bo wtedy łatwiej będzie nam wyrabiać ciasto na kopytka. Zakładamy, że mamy kilogram ziemniaków, które wcześniej zostały ugotowane i co teraz? Trzeba będzie dodać mąkę i to najlepiej dwie szklanki, a zatem pod względem węglowodanów będzie tego naprawdę bardzo dużo. Przydaje się dodać również dwie do trzech łyżek mąki ziemniaczanej. To jednak nie wszystko, bo teraz potrzebne nam są jajka, które to wszystko będą w stanie połączyć. Na taką ilość wystarczą dwa do trzech jajek i na pewno będą z tego bardzo dobre efekty. Dla smaku dodajemy trochę soli i można będzie przystąpić do ugniatania całości.
Przygotowanie kopytek
Wiele osób jednego dnia gotuje ziemniaki, robi obiad, a to, co zostaje wykorzystują na drugi dzień doi kopytek. Ma to sens, bo można zaoszczędzić sporo czasu i nie czekamy aż ziemniaki ostygną. Po połączeniu wszystkich wyżej wymienionych składników trzeba będzie przystąpić do formowania ciasta. Naje się piej zrobić sobie wałek o odpowiedniej grubości taką jak kopytka. Następne będziemy odcinać kilku centymetrowe kluski. Dwa do trzech centymetrów na pewno wystarczy, bo wtedy kopytka nie będą zbyt małe, ale również nie mogą być za duże. Trzeba zagórować osoloną wodę, do której kopytka będą teraz trafiały. Wystarczy minuta czy dwie i te kopytka, które nadają się do jedzenia będą wypływały. To naprawdę prosty sposób na to żeby przygotować kopytka. Z wody wyciągamy kopytka cedzakiem i już można je przygotować tak jak tylko chcemy. Możemy podawać je z tłuszczem, ale również z sosem. Wszystko będzie zależne od tego, co kto lubi, ale zawsze można będzie znaleźć dla siebie taki smak, który przypadnie nam do gustu. Kopytka smakują każdej osobie, która ich spróbuje. W Internecie można znaleźć kopytka, które przeznaczone są dla osób, które nie tolerują glutenu. Wtedy mąka pszeniczna zastępowana jest mąką ryżową. Jeśli tylko chcemy to na pewno znajdziemy taki przepis dla siebie, który spełni wszystkie nasze oczekiwania. Bez kopytek nasza kuchnia nie będzie pełna, dlatego muszą się one tam znaleźć. Im szybciej spróbujemy kopytek tym lepiej dla naszego podniebienia, bo na pewno będziemy z tego powodu o wiele bardziej szczęśliwi. Tego smaku nie da się opisać to po prostu trzeba poczuć.
Robimy kopytka w domu
Tak naprawdę najdłużej schodzi się z tym żeby obrać ziemniaki i je ugotować. Później trzeba sporo czasu czekać aż ziemniaki całkowicie ostygną. W okresie zimowym będzie nam łatwiej, bo można garnek wystawić za okno. Gorącego nie można wstawiać do lodówki, dlatego jeśli jest na zewnątrz gorąco to trzeba cierpliwie czekać aż ziemniaki ostygną. Wtedy będziemy bardzo dobrze przygotowani i na pewno szybciej będzie można zrobić kopytka. Samo połączenie tych potrzebnych składników zajmuje kilka minut. Gotowanie minutę i już mamy przygotowanie smaczne jedzenie. Można dodać do kopytek kapustę i wtedy będzie to wszystko smakowało jeszcze lepiej. Dobrze, że przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a jeśli zrobimy zbyt dużą porcje kopytek to można będzie je zamrozić. Wtedy w razie potrzeby i chuci będzie można je w kilka minut przygotować. To na pewno nam się będzie opłacało, bo oszczędzimy sporo swojego cennego czasu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here