Słoik jest powszechnie używanym zdrobnieniem słowa słój. Jest to naczynie, które zazwyczaj wykonuje się ze szkła, a czasem z ceramiki.
Słoik został opatentowany w 1858 roku przez amerykańskiego blacharza Johna Landis Masona. Patent dotyczył dokładniej szklanego słoju z zakrętką, który od razu zyskał ogromną popularność i stał się niezbędnym wyposażeniem każdego gospodarstwa, gdzie był wówczas głównie wykorzystywany do przechowywania żywności i tworzenia tzw. wek, czyli słoików z wieczkiem i gumową uszczelką. Weki mają wieloletnią historię i początkowo sprawiały nie lada problem jak otworzyć słoik. Pierwsze prace nad pasteryzacją żywności rozpoczęły się w XVIII wieku, kiedy to chemik Denis Papin dokonywał eksperymentów laboratoryjnych. Badania te zakończyły się jednak na wstępnym etapie i skutkowały jedynie wyciągnięciem bardzo ogólnych wniosków. Kolejny wynalazek w zakresie pasteryzacji miał miejsce ponad sto pięćdziesiąt lat później, kiedy to chemik Rudolf Rempel, wymyślił słoiki z gładkim brzegiem, który był dokładnie oszlifowany i zabezpieczony gumową uszczelką, a następnie przykrywany metalowa pokrywką. Niemiec opatentował tą metodę w 1892 roku, a po jego śmierci prawa patentowe odkupił przedsiębiorca Johann Carl Weck, od którego nazwiska pochodzi powszechnie używana nazwa „weki”. Weck został zapamiętany przede wszystkim jako założyciel niemieckiej huty szkła, która została otwarta w 1900 roku i funkcjonuje do dzisiaj, produkując galanterię szklaną.
Na początku lat osiemdziesiątych dwudziestego wieku pojawiły się nakrętki typu twist, pozwalające na wielokrotne zamykanie i otwieranie słoików. Element szklany również musiał wówczas przejść ewolucję, aby był kompatybilny z nakrętką, jego górna powierzchnia była żłobiona tak aby móc szczelnie ją nałożyć.
Od tego czasu słoiki były najlepszym i najbardziej bezpiecznym sposobem przechowywania żywności, chociaż ich dostępność i cena nie były tak atrakcyjne jak w dzisiejszych czasach. Niejedna gospodyni zachodziła w głowę jak otworzyć szczelnie zakręcony słoik tak, aby go nie uszkodzić i móc ponownie wykorzystać.
W dzisiejszych czasach otwieranie słoików jest często również nie lada wyzwaniem, przede wszystkim dla kobiet o drobnej budowie. Można zastosować kilka sposobów jak otworzyć słoik szybko i przy niewielkim wysiłku.
1. Urządzenie o nazwie TWIST, wykonane z tworzywa sztucznego. Ma ono kształt okręgu, w którym umieszczamy zakrętkę słoika, a następnie chwytamy za wystające z urządzenia rączki i przekręcamy. Zazwyczaj na opakowaniu można znaleźć instrukcję jak otworzyć słoik przy wykorzystaniu TWIST-a.
2. Obracamy słoik do góry dnem, dociskamy mocno brzeg zakrętki do blatu szafki lub stołu i zataczamy kręgi. Aby zabezpieczyć powierzchnię, do której przykładamy zakrętkę, warto jest przykryć ją ścierką lub położyć na niej deskę do krojenia.
3. Wsadzamy cały słoik na kilka minut do garnka wypełnionego gorącą wodą. W tym przypadku warto jest się zastanowić jaka żywność stanowi wypełnienie słoja, stosując tą metodę doprowadzimy bowiem do jej nagrzania, co w konsekwencji może skrócić okres jej przydatności do spożycia. Dlatego warto jest zastanowić się jak otworzyć słoik w inny sposób.
4. Obracamy słoik do góry dnem i stukamy kilkukrotnie brzegiem nakrętki o podłogę. Tak jak w przypadku metody drugiej, musimy zwrócić uwagę jaka powierzchnia będzie uderzana. Stukanie bowiem w kafelki może spowodować nie tylko uszkodzenie nakrętki i słoika ale również stłuczenie płytek. Najbardziej odpowiednią nawierzchnią będą tutaj wykładziny i dywany.
Kolejne dwie metody możemy zastosować, w przypadku, gdy w słoiku znajduje się żywność, którą skonsumujemy zaraz po otwarciu, czyli nie będziemy dłużej przetrzymać jej w pierwotnym szkle. Techniki te spowodują bowiem zniszczenie nakrętek i niemożność ich późniejszego wykorzystania.
5. Podważamy nakrętkę nożem, znajdując wypustki, zaciskające się na słoiku. W przypadku tej metody należy być ostrożnym, aby opiłki farby lub blachy, które zetrzemy nożem z nakrętki nie wpadły do żywności, znajdującej się w słoiku. Jeżeli chcemy ponownie wykorzystać słój do przygotowania przetworów musimy niestety wyposażyć się w nową nakrętkę, podważenie skutkuje bowiem, iż nie będzie ona dokładnie przylegać do szkła, a co za tym idzie do środka dostawać się będzie powietrze. Dlatego, jeżeli planujemy ponownie wykorzystać nakrętkę, pomyślmy o innym sposobie jak otworzyć słoik.
6. Robimy dziurkę na górnej powierzchni nakrętki. Możemy to wykonać nożem lub śrubokrętem, ważne jest jednak, tak jak w przypadku metody piątej, aby nie dopuścić do zabrudzenia jedzenia opiłkami z nakrętki.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here