Wokół whiskey i bourbona panuje wiele nieporozumień, a wiele osób ma w głowie mętlik słysząc te nazwy. Samo rozróżnienie na whisky i whiskey jest przedmiotem wielu dyskusji, ale niektórzy przyjmują, że whiskey produkuje się przede wszystkim w Irlandii i Stanach Zjednoczonych. Z kolei bourbon jest uznawany za specyficznie amerykańską odmianę tego napoju, a jego proces produkcyjny jest podobny do europejskiego – z tą różnicą, że znaczną część zbóż stanowi kukurydza.
Jak odróżnić od siebie te trunki?
Dla osób zaczynających swoją przygodę z whiskey różnica może być subtelna, ale zauważalna. Wpływ na smak mają oczywiście w głównej mierze zastosowane składniki i sposób destylacji, ale o ostatecznej jakości trunku decydują nawet najdrobniejsze szczegóły. Whiskey amerykańska, czyli bourbon powstaje przede wszystkim na bazie mieszanki zboża, której minimum 51 procent stanowi kukurydza. Oprócz tego w procesie produkcji i leżakowania bourbona funkcjonują dość sztywne zasady, takie jak wykorzystywanie wyłącznie naturalnych składników czy wykorzystanie nowych, dębowych beczek. W innych gatunkach whisky zdarza się, że wykorzystywane są beczki, w których wcześniej leżakowały inne alkohole – może to nieznacznie wpływać na smak i aromat trunku.
Bourbon a whisky – o czym warto pamiętać?
Wiele osób, które nie są jeszcze koneserami, zaczyna swoją przygodę w whisky właśnie od bourbona. Wynika to między innymi z jego łatwej dostępności. Oprócz tego bourbon jest nieco słodszy od klasycznej whisky, a to za sprawą kukurydzy, będącej jego głównym składnikiem. Jeżeli nie jesteśmy pewni, od czego zacząć degustację, można poszukać wskazówek w fachowych sklepach, takich jak https://swiat-whisky.sklep.pl/19-whiskey-amerykaskabourbon. Whiskey amerykańska cieszy się statusem wręcz kultowego napoju nie tylko w Stanach.
Od czego najlepiej zacząć przygodę z bourbonem? Przede wszystkim należy pamiętać, że – jak każdy alkohol – powinien być spożywany z umiarem. Nie warto też od razu sięgać po najdroższe odmiany – najlepiej zacząć od dobrych, ale umiarkowanych cenowo bourbonów.